BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl

'Ererondjes varen met een recordklomp'

Maandag 14 juni 2004 - STEENBERGEN - Het talrijke puliek moest er zaterdag in Steenbergen lang op wachten. Maar toen kreeg het ook wat. De ‘Klomp van Steenbergen’ ging als grootste ter wereld te water in de Steenbergse haven.

"De haven is een speerpunt in ons beleid. Beter dan dit kun je het dan niet hebben. De doop van zo’n klomp maak je maar een keer in je leven mee. Laten we er met zijn allen van genieten", aldus burgemeester Jan Hoogendoorn voordat hij de champagne over de klomp liet vloeien.

Wethouder Michel Lambers en raadslid Mariëtte Onland-van Haaren hadden daarvoor het meten van de klomp voor hun rekening genomen. Noodzakelijk voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Het zeven ton zware gevaarte bleek 6,68 meter lang, 2,80 meter hoog en zo’n 2,52 meter breed. Ruimschoots voldoende.

Voor dat duidelijk was, werd het geduld van de toeschouwers danig op de proef gesteld. Het kunststuk van Peter de Koning moest op een kar getrokken door drie Belgische paarden via de Zeelandweg-Oost naar de kade gebracht worden. Die paarden bleken nogal onrustig en de rotonde tussen de industrieterreinen Reinierpolder I en II bleek aan de krappe kant voor het buitengewone transport. Uiteindelijk werd besloten om achter de kar een vrachtwagen mee te laten rijden die de kar met de klomp zowel kon afremmen als duwen.

Op de kade praatte presentator Henk de Weert ondertussen de blaren op zijn tong om met ondersteuning van de Joka drive-inshow de tijd te vullen. Daarbij werd dankbaar gebruik gemaakt van de nummers ‘Een klomp met een zeiltje’ en ‘De klompendans’ van Rowen Hčze. Ruimschoots voor de aankomst namen duikers van zowel het plaatselijke ES duikcentrum als van de brandweer hun posities in en arriveerde ook reddingsvaartuig Hellegat van BST uit Dintelsas. Na aankomst ging de klomp in de takels van een hoogwerker en kon zo het water ingetakeld worden. Toeschouwers reageerden geschrokken toen zij water op de bodem van de klomp zagen. De Weert stelde ze snel op hun gemak. "De klomp blijft heus wel drijven. Hij is gemaakt van losse balken en daartussen zitten luchtkamers die zich vullen met water".

Daarna was het moment aangebroken om wat rondjes te varen, waarbij de klomp vastgemaakt was aan de zijkant van de Hellegat. Aan boord van het mega-werkstuk een man of vijf, zes, onder wie uiteraard maker Peter de Koning. Die stond vol trots op de punt van zijn werkstuk.

Het geesteskind van de recordbrekende klompenmaker werd na afloop uit het water getakeld en ging op transport naar Zeeland. Dat is het begin van een rondtocht langs een groot aantal plaatsen waar mensen zich de komende tijd kunnen vergapen aan de megaklomp.

Juni 2004


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl